HTML

Utolsó kommentek

  • persicsbalint: @egy hres: Miért baj ez? Az egyik szervezeti struktúra az adott feltételek mellett hatékonyabban működik, mint a másik szervezeti struktúra a saját feltétele mellett. Nem értem, miért fontos az egys... (2012.08.22. 16:08) Mikből is áll, és mitől lehet jobb az egyetemi világ?
  • egyenlítő: @egy hres: Na és mi a helyzet a laboratóriumokkal, műhelyekkel, vállalkozási tevékenységgel? Ezért emlegettem a Prokrusztész ágyat. Jellemzően minden felsőoktatási intézkedés a bölcsész (kisebb mér... (2012.08.20. 12:34) Mikből is áll, és mitől lehet jobb az egyetemi világ?
  • egy hres: @egyenlítő: Kedves Egyenlítő! A példa nem jó, merthogy a tanszékek-intézetek nagyjából most is egységesek. Merthogy van 1db tanszékvezető, 1db helyettes, 1 (v. több) db titkárnő. És a tanszékek fölö... (2012.08.20. 10:26) Mikből is áll, és mitől lehet jobb az egyetemi világ?
  • egyenlítő: Miért is kellene egységes hierarchia mondjuk az Esztétika Tanszéknek és a Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéknek? HR szempontból nyilván egyszerű lenne, mint a Prokrusztész ágy. (2012.08.19. 10:27) Mikből is áll, és mitől lehet jobb az egyetemi világ?
  • persicsbalint: Szerintem baromira nem megoldás a külső szabályozása ezeknek a rendszereknek. Ha valódi minőséget akarunk a felsőoktatástól, akkor versenyeztetni kell az intézményeket, ez a versenyeztetés maga után... (2012.08.15. 10:19) Mikből is áll, és mitől lehet jobb az egyetemi világ?
  • Utolsó 20

Archívum

Bár a Nefmi kétség kívül női névként nem értelmezhető, mégis jobban szerettem mint Emmit. Mert sajnos úgy tűnik nem csak a név változott meg, hanem a két évig egy - és jó irányban - tartó folyamatok is megtorpantak mielőtt éppen befejeződhettek volna. Erős kezű, határozott vezetés helyett a sematizmus lett újra úrrá.

Előre is elnézést kell kérnem mindenkitől, hogy legjelentősebb nemzeti ünnepünkön - éppen a légi parádé pillanataiban - amolyan ünneprontó posztot írok, de csak most volt rá időm.

Szóval amikor 2010-ben nagy reményekkel megalakult a Nefmi számos dolog egységesült és jó irányba indult, látszott, hogy az OM-es időszak sematizmusa után végre van egy határozott elképzelés és munkát végez a minisztérium.

Ez alatt az időszak alatt nem is tudok mondani olyan jellegű lecsapódó intézkedést, akár adatkérést ami "hülyeség" lett volna. Nagyjából kezdett magára találni az oktatási vezetés. 

Magát a nevet, hogy Nefmi pedig szinte mindenki könnyen befogadta, megtanulta és át is vezettük már az OM helyén a legtöbb ügyiratra.

Aztán nekünk egyetemi "munkásoknak" szinte váratlanul egyszer csak megszűnt a Nefmi és jött helyébe Emmi. A  már általam emlegetett felsőoktatási összevonás pedig sajnos leállt. Igen sajnos - ezt már indokoltam múltkor is - hogy, ha vérveszteséggel is jár de ez az útja a belterjes egyetemi lét megújulásának.

Szóval most eltelt már jónéhány hónap, és egy kicsit olyan, mintha nem is lenne felettünk senki. Ha mégis kér valamit néha - és hírt ad létezéséről - az Emmi, az is akkor többször káoszos mintsem egyértelmű lett volna akár a feladat, akár az egyszerű tény, hogy hová- és hogyan kell beküldeni azt.

Magyarán az Emmi színre lépésével nem csak a név változott meg, hanem sokkal kevésbé erélyes és kevesebbé átgondolt koncepcióval rendelkező vezetés került a mammut-minisztérium élére.

Ismét megjelentek olyan hangok, amikkel a szoci-kormány regnálása óta magam nem találkoztam, mint például néhány hónapja egy létszámmal kapcsolatos adatkérésnél egy nem hivatalos (baráti alapon megtett) telefon jött (most mindegy, hogy honnét), hogy: "Jól gondoljátok át" az adatot. Azaz lefordítva ezt nálunk úgy dekódolták: csaljatok. 

Ez meg is történt nem kell mondanom. S mivel nyilván a többi egyetem is - vagy azok jó része - hasonlóképp járhatott el, mégis milyen következtetésekre fog jutni a minisztérium a nem valós adatok halmazából? - és hát nyilván súlyos döntéseket fognak hozni belőle.

Persze amíg a mindenkori minisztérium olyan hülye, hogy nem teszi kötelezővé egy ugyanazon (bármilyen) létszám és bérgazdálkodó program használatát - amiből közvetlenül saját maguk tudnak adatot kinyerni - addig ez mindig is így lesz. Egyetemi autonómia ide, vagy oda.

És akkor még nem is beszéltünk a pályázatra felvett közalkalmazottakról (őket hol státuszon, hol nem - egyéni vélemény alapján). 

Úgyhogy a lényeg, hogy egy határozottnak tűnő irányvonal (Nefmi) után sajnos megtörni látszanak a szándékok, legalábbis ami a felsőoktatási vonalat illeti. Most megint beálltunk a nem akarunk semmit, csak hesszeljünk a választásokig állapotba. Persze remélem ősszel majd rám cáfol az Emmi és előtűnik ismét a szabadságok után a felsőoktatási átszervezés árnyképe. De attól tartok, hogy ez nem lesz így. 

Vagyis az Nefmi hiánya nem csak a tábla cseréje volt, hanem egy illúziót rombolt le sokakban Emmi.

Címkék: felsőoktatás hr egyetem nefmi emmi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hrazegyetemen.blog.hu/api/trackback/id/tr264721164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása